19 Eylül 2014 Cuma

Karadeniz Gezisi 5 - Artvin

Karadeniz gezimizin son yazısı, sevgiler.
...
Artvin dedik ama aslında yol yazısı olacak gibi bir şey.
Artvin şehir merkezine uğrama fırsatımız olmadı. Uzun uzun gezmek de mümkün olmadı. Yani Artvin'in tadını alamadan döndük geldik desek yeridir.
...
Aslında aklımızda Batum'u gezmek vardı. Sonra ne mi oldu? Kimliğim yanımda olmadığından sınırdan geçemedik. Sadece fotoğraf çekmekle yetinmek zorunda kaldık.Bu fotoğrafın adı "ciğerci kedisi".



Fotoğrafı çekinip tekrar dönüşe geçmek çok tuhaf oldu. Sen onca yol gel, kimliğini de diğer çantada unut, kal öyle. Her neyse! Siz öyle yapmayın. Gürcistan'a geçmek için bir kimlik yeterli, tıpkı vize istemeyen diğer ülkelerde olduğu gibi. Ancak kimi ülkeler pasaport da istiyorlar. Bu küçük ayrıntıyı verip yazımıza devam edelim.
...
Dönüş yolunda Kemalpaşa'da sonunda denize girebildiler. Sevdiceğimin ilk Karadeniz deneyimi burada oldu.

Sonrasında ise gördüklerimiz şunlardan ibaret:
Hopa'da değerli şairimizin "sözü"  bir üst geçidi ve bizim yolculuğumuzu süslüyor.


Toplantı sebebiyle erken dönüş için otobüsü kullanmak durumunda kaldık. Bir Rize hatırası olsun diye yol fotoğrafı olarak Rize'de bunu çektik.


Gelirken bahsettiğim şu an için Türkiye'nin en uzun tüneli olan Perşembe Tüneli'nden bir hatıra olarak da bu eğlenceli fotoğraf kaldı.


Giresun'a gidince mutlaka görün mutlaka gidin dedikleri Giresun Adası ise işte karşınızda. Gezi sitelerinde ısrarla söyleyip kafanıza soktukları bu adayı böylesi minik görünce üzülmeyin. Ertesi gün daha güzel manzaralar görünce unutuyorsunuz.


Otobüs yolculuğundan güneşin batışı ve muavin amcanın isyanı: Ha bu insanlar neden cüneşin fotografini çekeyi?!
Bu sözü duyup makinayı saklayarak çektik, bu da bir itiraf.


Ordu.


Samsun'u ucundan koklatan yol, alacağın olsun.


Artvin'e dair birçok güzel döküman var elimde. Bir kere siyasi ve felsefi olarak Artvin'in duruşunu çok severim. Gezmek istediğim değerli şehirlerden birisidir. Nereleri gezeceğimizin listesi şimdiden belli, sizde de olsun: Sahara, Bilbilan ve Kafkasör Yaylaları, Gevhernik, Barhal ve İşhan Kiliseleri, birçok göl ve kale de bu listeye dahil. 
Artvin'in neyi meşhur derseniz? Hıngal, çergebaz, kavurma, ballı lokum, püşürük çorbası ve daha birçok şey.
Bu konuya dair ayrıntılı bir yazı ilerde gelecek. Samsun'a dair de...
...
Karadeniz bu yazlık bu kadardı. Diğer gezilerde görüşmek üzere.
İyi gezmeler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder